mandag 30. april 2018

Beregning av sykepenger

I det nye regelverket er dette hovedregelen for beregning : Arbeidsgiver skal fastsette grunnlaget for ytelsen til en månedsinntekt. NAV utbetaler ikke sykepenger for et sykepengegrunnlag som overstiger ganger folketrygdens grunnbeløp (G). Sykepenger fra folketrygden kan gi rett til feriepenger. Du får bare feriepenger for de første sykepengedagene i opptjeningsåret. Feriepengene utgjør 1prosent av de sykepengene som gir rett til feriepenger.


Endringene gjelder både for sykepenger i og utenfor arbeidsgiverperioden. Dette berører alle som jobber med sykepenger. Arbeidsgivere som kan beregningsreglene for sykepenger sikrer at bedriften utbetaler korrekt beløp når ansatte blir syke.


Hvordan kommer man frem til sykepengegrunnlaget når man skal beregne sykepenger ? Beregning av sykepenger. For arbeidstakere utgjør sykepengene 1 av arbeidsinntekten. Det utbetales ikke sykepenger fra folketrygden for den delen av inntekten som overstiger ganger grunnbeløpet. Vikarer og tilkallingsvakter har gjerne varierende arbeidsperioder og inntekter, og for dem kan et lengre og mer representativt tidsrom brukes for å få en mer riktig beregning av sykepengegrunnlaget.


Beregning av sykepenger

Dere kommer sikker til å le, men det gjør ikke jeg. For jeg er totalt forvirra, og jeg har ikke regnskapsfører, så må finne ut av dette på egenhånd. Og etter timevis på nettet, er jeg ikke klokere.


Og nei, har kun to ansatte, så orker ikke å stresse med regnskapsfører før i slutten av neste år. Som arbeidstaker har du rett til sykepenger fra første sykefraværsdag. Arbeidsgiver betaler sykepenger for de første kalenderdagene av sykefraværet - den såkalte arbeidsgiverperioden. Godtgjørelser som helt eller delvis skal dekke utgifter i forbindelse med utførelsen av arbeidet, som bilgodtgjørelse, diett ol. Det samme gjelder feriepenger og godtgjørelse for andre fridager og overtidsgodtgjørelse.


Beregning av sykepenger

Utgangspunktet for beregning av sykepenger for selvstendig næringsdrivende er den gjennomsnittelige inntekten de siste tre årene. Selvstendig næringsdrivende har i utgangspunktet bare krav på av tidligere inntekt. Hovedregelen for beregning av sykepenger vil endres fra 1. Nå er det slik, at inntekten de tre siste kalendermånedene før den ansatte ble syk skal brukes som utgangspunkt.


Dette påvirker både i og utenfor arbeidsgiverperioden. Det vil dermed berøre alle som jobber med sykepenger. Nå skal dette sendes elektronisk direkte fra lønnssystemet eller fylles ut i Altinn.


Dessverre har man ikke klart å avskaffe skjemaet helt, selv om beregning av sykepenger er automatisert. Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i et tidsrom på opptil kalenderdager (arbeidsgiverperioden). Arbeidsgiverperioden regnes fra og med første hele fraværsdag som skyldes arbeidsuførhet (sykefraværsdag), og som arbeidsgiveren plikter å betale sykepenger for, se § 8-18.


Lave priser, ingen binding – betal per lønnsslipp. Brukervennlig lønnssystem. Mange har fått med seg at det har kommet nye regler for beregning av sykepenger. Nå skal vi nesten slavisk legge til grunn inntekt siste tre måneder.


Arbeidstaker skal fortsatt ha sykepenger som tilsvarer 1 av sykepengegrunnlaget, men måten sykepengegrunnlaget beregnes på er annerledes etter at folketrygdloven ble endret 1. Inntekt som er rapportert inn til a-ordningen er utgangspunkt for beregningen. Nye regler for beregning av sykepenger fra nyttår Fra 1. Alle KS Bedrifts medlemmer må følge disse nye beregningsreglene. De nye reglene medfører endringer for sykepenger både i og utenfor arbeidsgiverperioden, samt for sykefravær med første fraværsdag etter 31. Det kan inngås avtale mellom arbeidsgiver og NAV om at det kan ytes sykepenger selv om arbeidstakeren arbeider full dag med fullt antall timer dersom han på grunn av redusert arbeidsevne har redusert inntekt. Utbetaling av sykepenger forutsetter at NAV har godkjent sykmeldingen, sier Øde.


Hvilket beløp man får utbetalt under arbeidsuførhet, vil variere fra arbeidstaker til arbeidstaker, ettersom sykepengegrunnlaget tar utgangspunkt i arbeidstakerens alminnelige lønnsinntekt, ifølge Isaksen. Avvikling av ferie vil påvirke maksdatoen. Legger du inn ferie mens du er sykmeldt, vil NAV stanse utbetaling av sykepenger og maksdatoen forskyves. Er du gradert sykmeldt, skal du avvikle ferie som normalt.


Er du helt sykmeldt, kan du velge om du vil avvikle ferie eller eventuelt overføre uavviklet ferie til neste år. Les mer om sykdom og.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg