fredag 6. april 2018

Morsmelk mengde

Morsmelken kan lagres inntil 3–dager i kjøleskap. Bruk rene beholdere. Deretter kan den fryses direkte oppå annen frossen morsmelk for å samle opp en porsjon.


Frys morsmelk ved –°C, helst i porsjonspakninger. Dypfryst morsmelk holder seg i minst seks måneder i dypfryser.

Både type og mengde proteiner i morsmelken er tilpasset menneskebarnet. Proteiner i morsmelk har mange ulike funksjoner, og bidrar blant annet til å fremme optimal vekst og utvikling. Proteinbehovet er størst blant de mest umodne og minste barna.


For mye proteiner i kosten kan være en belastning for barnets nyrer. I morsmelkerstatning er det tilsatt en mengde som tilsvarer mengden som barnet opptar fra morsmelk. Hvis barnet trenger større mengder næring for å vokse brukes morsmelkerstatning.


Snakk med helsesykepleier om dette.

Dersom du gir morsmelkerstatning i tillegg til morsmelk kan morsmelkerstatningen gradvis erstattes med fast føde etter fire måneder, dersom melkeproduksjonen din tillater det. Hva skiller morsmelk og morsmelkerstatning? Den innholder alt det barnet trenger og i riktige mengder. I tillegg til næringsstoffer i en form som er tilpasset menneskebarn, bidrar amming med for eksempel immunstoffer (3) og trøst i perioden rundt barnehagestart. I perioder med sykdom er puppen god å ha, både som trøst, medisin og enkel tilgang til næring.


Der står det at barnet skal ha større og større måltider jo eldre det blir, og hvis man regner sammen så er mengden der høyere enn den mengden jeg sier at de spiser av brystet. Det har sin naturlige forklaring i at morsmelken fordøyer seg nesten helt selv så babyen trenger ikke å bruke energi på å fordøye den. Oppbevaring av morsmelk. Hvor lenge kan utpumpet morsmelk oppbevares, og hvor går grensen går for om den kan gis til barnet? Det kommer an på flere faktorer, blant annet barnets alder og helse, om det kun får pumpet melk, eller om det får pumpet melk en gang i blant.


Gi derfor gjerne morsmelk i tillegg til morsmelkerstatning. Ammeutfordringer i starten er helt normalt. De fleste kvinner trenger god veiledning og støtte for å komme i gang med ammingen.


Den er så lik morsmelken som det går an, og er et godt alternativ for dem som ikke ammer. Human melk inneholder riktig mengde av alle næringsstoffer som er nødvendige for optimal vekst av det nyfødte, fullbårne barn, med unntak av vitamin D.

Næringsstoffene i morsmelk har helseeffekter utover de rent ernæringsmessige. Peter Hartmann, en internasjonalt anerkjent spesialist innen amming og melkeproduksjon, basert ved University of Western Australia. Tilberedning av morsmelk. Følg bruksanvisning på pakken nøye.


Både for lite og for mye pulver i forhold til vannmengden kan være uheldig for barnet. Fyll måleskjeen løst og stryk av toppen med en kniv. Det kan være en risiko for at barnet får for lite D-vitamin i en viktig fase av oppbygningen av blant annet skjelett og tenner hvis den fullammes.


Lurer på hva som er vanlig mengde morsmelk per måltid for babyene? Tenker spesielt sånn i forhold til å ta opp frossen melk, hvor mye fryser dere som pumper per porsjon? Fordelen med preterm formula er at den er mer næringstett enn morsmelk (tab 1), og randomiserte studier har vist at barn som får dette, vokser raskere enn barn som får morsmelk. Barn som er avhengig av parenteral ernæring får samtidig små mengder morsmelk enteralt for å ernære og stimulere mage-tarm-systemet.


MME for eldre barn inneholder mer jern, ellers er sammensetningen tilsvarende, det vil si at den er en etterlikning av morsmelk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg