onsdag 4. april 2018

Utslett under foten

Utslett under føttene kan også ofte gi kløe, rødhet og blemmer. Blant vanlige årsaker er kontakteksem, hånd-, fot og munnsykdom og fotsopp. Jeg har i det siste fått et merkelig utslett under den ene foten.


Huden flasser av, og det klør noe voldsomt (fryktelig irriterende når man har støvletter på). Noen som vet hva det kan være, og hva jeg kan gjøre for å bli kvitt det? Den er vanligvis verst når du reiser deg. Etter å ha stått en stund kan smerten kjennes mer som en dump verk.


Sårheten og ømheten kjennes bare under foten. Du kjenner ikke smerter på baksiden av hælen ved plantar fascitt. Smerten brer seg ofte fra midt under hælen din og langs fotsålen. Innsiden av fotbuen kan også verke.


Tunga kan minne om et jordbær. Høye hæler og sko med smal tupp gjør at forfoten får for liten plass. Når vi blir eldre har fettputene under foten en tendens til å bli tynnere, noe som gjør at smerter lettere oppstår. Trykkømhet under tåballene.


Ofte ser man dette i forbindelse med en begynnende Hallux valgus (skjev stortå). Den perfekte sommersandalen sitter godt på foten og har støtte foran og bak slik at tærne slipper å jobbe med å holde sandalen på plass. I stedet for å anstrenge seg, kan de bidra til at hele foten beveger seg normalt mot underlaget, sier Sigmar Jack, overlege ved ortopedisk avdeling ved NIMI på Helse2 Ullevål i Oslo. Guttat psoriasis gir utslett med små flekker (opptil centimeter i diameter) som er spredd utover store områder av overkroppen, ryggen, armene og bena, og noen ganger halsen, hodet og hodebunnen. Disse flekkene er ofte sterkt rosa eller røde på lys hu mens personer med mørkere hud gjerne ser mindre rødhet og mer mørke flekker.


Blemmene ligger dypt i huden, og huden rundt er vanligvis rød. Som nevnt kan blemmene bli store, og de kan flyte sammen. Typisk går de tilbake uten at det går hull på dem. Når perioden med utslett er over, flasser huden. Dersom du har et sår nederst på foten som ikke vil gro, kan dette være en klar indikasjon på diabetes.


Forhøyet blodsukkernivå kan føre til nerveskader i føttene, og kutt og sår som ikke gror, kan bli betente. Illeluktende, væskende sår bør tas spesielt alvorlig, da det tyder på at de har vært der en stund. Kan komme av små brister under foten. Men det kan også være andre årsaker til vondter under føttene.


Utslettet kan spre seg til resten av foten og eventuelt andre områder av kroppen. Den såkalte mokkasinsoppen er sjeldnere og viser seg på fotsålene. Huden blir rød og furene i foten fremstår som hvite streker.


Hvis angrepet av mokkasinsopp ikke behandles, vil det typisk komme et lignende utslett på den ene eller begge håndflatene. Har du hatt noe lignende før, kanskje på andre deler av kroppen? Er utslettet lokalisert bare fra ankelen og ne og bare på den ene foten ? Vi kan jo og vente på vår dermatolog, mister Vaio. Han pleier å være flink med utslett og røde merker.


Har flere ganger fått plutselige smerter under foten når jeg f. Høyre fot , høyre side under foten. Tråkker jeg på en rot eller noe ujevn hogger smertene til. I dag gikk jeg med pensko ( ikke ordentlige tursko altså) på ujevn terreng og flere ganger, forskjellige steder under foten , får jeg ømme og smertefulle. Eksantematøse reaksjoner er den vanligste formen for legemiddelutslett.


Det typiske utslettet utvikler seg i løpet av ett til noen få døgn. Utslettet består av tallrike, noen millimeter store, røde til rødfiolette punkter og flekker som kan flyte sammen til å danne store, sammenhengende utslett , spesielt i armhuler og oppad på lårene. Det er en lang rekke ulike årsaker.


Det første man må gjøre er å få avklart en sikker diagnose for å gi råd om behandling. Plantarfasciitt oppstår som regel som følge av repetetiv overbelastning av plantarfascien under foten. Tilstanden er spesielt vanlig blant aktive idrettsutøvere og mosjonister som løper mye på flatt og hardt underlag. Gjentatte drag i fascien under foten fører i den akutte fasen til at en betennelse oppstår i fasciens festepunkt i hælbenet.


Foten er den nederste delen av underekstremiteten som overfører vekten og bevegelsen av kroppen til underlaget. I det ytre er foten sammensatt av fotryggen (dorsum pedis) og fotsålen (planta pedis). Fordi menneskene stammer fra dyrene med fire ben, er våre hender og føtter i prinsippet likt bygd. Det første du alltid se etter hvis du har en brennende følelse under huden på ryggen er noen type hud tilstand som i begynnelsen av herpes zoster, som er helvetesild. Helvetesild starter med en prikking eller brennende under huden, men så utvikler seg til blemmer.


Den varicella-virus forårsaker tilstanden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg