mandag 30. april 2018

Tung pust og hoste

Langvarig hoste kan skyldes en bakterieinfeksjon etter at slimhinnene først er svekket av virus. I cirka prosent av tilfellene er det sykdommer i hjerte eller kretsløp som er årsaken. Tilstanden domineres av hoste og kan gi tung pust ved anstrengelse. En virusbetennelse i strupehodet (akutt laryngitt) gir i typiske tilfeller heshet, hoste og eventuelt besværet pust.


Tung pust og hoste

Hos små barn kan en slik betennelse gi pipende og besværet respirasjon og en typisk gjøende hoste , og kalles da falsk krupp. Dro til legen med tung pust , legen sjekket oksygennivået som var normalt, etter legetimen har jeg fått litt feber, slim og hoste , og i går kveld hadde jeg vondt i lungene. Det har jeg ikke idag, men da jeg våknet var jeg helt tett med masse slim, og stemmen er omtrent borte. Er du plaget med tung pust , kan du prøve en inhalator som vanligvis brukes mot astma.


Behandlingen kan dempe hosten og gi bedre pust , men gjør deg ikke frisk av bronkitten. Leger forskriver sjelden antibiotika mot bronkitt. Den viktigste årsaken er at antibiotika ikke hjelper mot virus som er den vanligste årsaken til bronkitt.


Tung pust og hoste

Mykoplasma – og klamydia lungebetennelse er regnet som vanligste årsak hos folk under år. Disse bakteriene sprer seg i små epidemier, og har en inkubasjonstid på -dager. De kan ofte ha et litt mer snikende og mindre dramatisk forløp, uten feber, men med tiltagende tungpust og nedsatt allmenntilstand.


Hovedsymptomet på bronkitt er en vond hoste. Andre symptomer er generell sykdomsfølelse, lett feber og verkende muskler. Hvesing og tung pust ved lette fysiske anstrengelse er også vanlig. Hoste over tid kan gi smerter i brystet, og noen hoster opp slim.


Tung pust og hoste

Har du symptomer som bekymrer deg eller lunge- eller hjertesykdom, bør du kontakte lege. Ved kortpustethet får man følelsen at man ikke får tilstrekkelig luft inn i kroppen for å dekke kroppens behov. Kortpustethet har den medisinsk betegnelsen dyspné. Dette fører til at man puster fortere. Bronkitt går som regel over av seg selv, men besøk lege ved mye farget slim og tung pust.


Hoste og sårhet i brystet er kjennetegn på denne sykdommen. Da må du rett og slett dempe noen av ballene og holde de dempet til du har følt energien har kommet tilbake i lang tid. Ikke begynn på igjen første dagen du kjenner energi og pust er normalisert.


Lagre et overskudd først. Jeg forstår det slik at du har fått en del ubehag og symptomer i luftveiene som bekymrer deg og som du lurer på om skyldes røykingen din. Hoste , kløe i halsen, økt slimproduksjon, tung pust og piping i brystet er vanlige reaksjoner på røyking som de fleste får etter en tid med røyking. HJERTE Overlege og kardiolog Kjetil Steine hadde også en rekke gode råd i arbeidet med å finne ut om tung pust kommer som følge av hjertesykdom.


Han la også vekt på en grundig anamnese, spesielt rettet mot å kartlegge pasientens historie med hjertesykdom. Allmennlegen legger til at det er viktig å huske på at noen typer medisiner som brukes mot for eksempel høyt blodtrykk og hjertesvikt, også kalt ACE-hemmere, kan gi tørrhoste som bivirkning. Hoste kan også være eneste symptom på astma, spesielt hos barn, understreker Øie. Pasienten bør unngå aktiv og passiv røyking eller andre luftveisirritanter.


Tung pust og hoste

Husk at du tåler mindre psykisk belastning om du både trener og presser kostholdet samtidig. Oppfølging hos fastlege. Ved langvarig hoste og ingen mistanke om akutt, behandlingstrengende sykdom, bes pasienten ta kontakt med fastlege for videre utredning. Kols rammer særlig personer som er eldre enn år og som røyker. Det er en hyppig tilstan og i flere vestlige land er det funnet en forekomst på rundt prosent av befolkningen over år.


Forekomsten er økende. Sykdommen er karakterisert ved hoste , økt slimproduksjon og tung pust. Foruten brennende følelse i halsen og brystet får mange andre symptomer som ikke er så klassiske og åpenbare som vondt i halsen, heshet, bihulebetennelser, tungpust, hosting og harking, slimdannelse samt forverring av astma og KOLS.


Noen har bare hoste som eneste symptom. En tidligere frisk kvinne i 40-årene oppsøkte allmennlege grunnet langvarig hoste , tung pust og tretthet. Pasienten hadde vært plaget med hoste , ekspektorat, dyspné, nattesvette, subfebrilia og generell tretthet i fire uker da hun kontaktet allmennlege. Episoder med forverrelse av disse symptomene forekommer ofte.


Ikke alle som har disse symptomene vil utvikle kols. Kronisk hoste og oppspytt om morgenen er tegn på kols.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg