mandag 14. oktober 2019

Rød prikk i huden

Disse begynner som en liten rød utvekst (papel) i huden. De ses som en liten prikk eller kul i huden. De har ofte en skinnende overflate, og hos enkelte kan man se synlige blodkar i hudforandringen. Det kan danne seg sår som ikke gror (ulcerasjon), skorper (kruster) og de kan blø. Røde prikker i huden er helt vanlige og heter Cherry Angiomer.


Mange oppsøker hudlege fordi de blir bekymret, men de er ufarlige. Har du nylig oppdaget én eller flere røde føflekk-lignende prikker på kroppen? Dette er en samling av kar (et kar-nøste) i huden – de er røde på grunn av blodet, men kan også være litt lilla eller blå. Det finnes ifølge Guldbakke flere typer basaliomer, og de deles inn i grupper etter utseende og vekstmønster. Vanlig basaliom begynner som en liten, rød utvekst i huden.


Den har ofte en skinnende overflate, og i blant kan man se synlige blodkar i hudforandringen. Pigment basaliom produserer pigmenter. Lukkede komedoner blir betegnet som hvite hudormer og ses som hudfargede eller hvite små nupper i huden.


Sorte hudormer er åpne komedomer, og ses som utvidede porer med en sort prikk i midten. Fullt utviklet ser man en blanding av åpne og lukkede komedoner, et variabelt antall betente røde kuler og verkebyller. Men at barn får røde prikker på huden , er ifølge Annette Resch, privatpraktiserende barnelege og spesialist i pediatri ved Doktor Barnego ganske vanlig: - Barn har meget reaktiv hud og en ser raskt merker og røde prikker av ymse slag på huden deres.


Avhengig av alder, vil barn lett få prikker på huden av ulike årsaker, sier Resch. Jeg er plaget med røde prikker på kroppen som klør. Prikkene er bitte små og holder seg på èn plass til de er tørket inn (blir en liten skorpe på hvis jeg har klødd meg). Dukker stadig opp nye. Begynte på brystet og skuldrene foran og bak.


Nå er det også på armene, men lite på brystet. Røde flekker på huden bør ikke føre til ubehag. Hvis de gjør vondt, klør eller plager deg på andre måter, bør du oppsøke lege. Hvis det å berøre dem forårsaker blødninger, dra til en hudlege.


Vær oppmerksom på farge og form. Hudkreft er ondartet svulst i huden. De tre vanligste formene for hudkreft er basalcellekarsinom, plateepitelkarsinom og malignt melanom (føflekkreft). Disse tre krefttypene er sterkt assosiert med soleksponering: Enten total dose gjennom livet eller antall og alvorlighetsgrad på solforbrenninger. Utslett med en rød ring som er blek i midten.


Rød prikk i huden

Siden utslettet avblekes når du sitter fristes jeg til å tro at rødheten skyldes en vanlig rødme (squeezes når du setter deg), altså utvidede blodårer i huden , men kan også skyldes en rekke andre forhold (se nedenfor). Legger du merke til at du får røde flekker som forandrer seg over tid kan det være viktig å holde øye med dem. Disse flekkene er vanligvis forbundet med hudens aldring. De kalles gjerne en type angiom.


På huden vises de som røde fødselsmerker, og de kan være en slags godartet svulst. Rød nedentil, klør mye, svir og prikker, må ofte på do, hva kan det være? Jeg har utslett i bikinilinjen.


Grunnen til at jeg spurte var at jeg hadde en liten rød flekk i panna som viste seg å være hudkreft. I begynnelsen var det bare en liten prikk som virket som litt tørr hud. Denne ble veldig sakte større.


Tok over et år før jeg skjønte at den ikke ble borte av seg selv. Ifølge hudlege Kjetil Guldbakke på Lommelegen. Les også: Sjekk hva som gror på kroppen din.


Bakgrunnen for dette er at den liker seg når det blir varmt og man blir litt svett. En bloduttredelse skyldes at det har blødd fra et blodkar under huden. Blødningen vil først være svart og blå, etter hvert antar den en gulaktig farge.


Eldre mennesker og de som tar blodtynnende medisiner (Albyl, klopidogrel, Marevan, DOACs), har lettere for å få bloduttredelser enn andre. Det ses typisk som røde flekker i huden med gule skorper. Herpes: Herpes er en vanlig virusinfeksjon, som gir gjentatte episoder med sviende munnsår på leppene. Atopisk ekseAtopisk eksem er en vanlig årsak til utslett i ansiktet.


Typiske symptomer er tørr og kløende hud i ansiktet. En av de vanligste typene eksem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg