mandag 1. august 2016

Matforgiftning smittsomt

Matforgiftning , diagnostikk. Ved toksinutløst matforgiftning går det 1-timer fra inntak av bedervet mat til symptomene kommer, hyppigst starter plagene etter 1-timer. Diagnosen stilles vanligvis på den klassiske sykehistorien med kvalme, diare, oppkast og magesmerter noen timer etter inntak av mat.


Ved matforgiftning med parasitter, kan sykdommen vare i uker til måneder. Omgangssyke og smitte Behandling. Viktigst i behandlingen av matforgiftning , er å få i den syke væske og gi behandling som lindrer plagene.


Febernedsettende og kvalmestillende medisiner kan hjelpe, men er som regel ikke nødvendig i milde tilfeller. Type A gir en forholdsvis mild matforgiftning som varer en til to dager og er den typen som forekommer vanligst i Norge og resten av verden. Mange er raske til å rope på matforgiftning hvis vi opplever kvalme og blir uvel etter et målti men det er.


Hvorvidt det er smittsomt avhenger også av diagnosen. En infeksjon er smittsomt (husk derfor håndhygienen!), mens en matforgiftning er ikke. Er du blitt matforgiftet domineres sykdommen oftest av kvalme og oppkast, av og til diaré, men sjelden feber, sier Kapperud.


Det er også viktig for de som har matforgiftning å få rikelig med hvile. I alvorlige tilfeller av matforgiftning kan enkeltpersoner kreve hydrering med intravenøse (IV) væsker på et sykehus. I de verste tilfellene av matforgiftning kan det være nødvendig med en lengre innlegging av sykehus mens individet gjenoppretter. Toksikologi som vitenskapen har kommet en lang og vanskelig vei for utvikling, er i dag matforgiftning ganske godt studert, klassifisert og rettidig diagnose av matforgiftning statistikk mottagelig for behandling i henhold til Verdens helseorganisasjon, er antall matforgiftning vokser hvert år.


Du kan amme, men bruk for sikkerhets skyld desinfiserende servietter på hender og brystvorter, inntil dette er diagnostisk avklart. Smittekilden er vanligvis personer med halsonde eller håndinfeksjoner som håndterer næringsmidler og forurenser disse gjennom dårlig hygiene. Toksiner dannes under bakteriens vekst i tarmen.


Dette er den vanligste forekommende formen av Bacillus cereus- matforgiftning i Norge. Virus, bakterier og parasitter er de vanligste lovbrytere. Uhygienisk, manglende etterlevelse av hygieneregler for lagring og emballering av matvarer - disse er de vanligste årsakene til matforgiftning. Ifølge Mayo Clinic, bakterier, virus og parasitter er de typiske gjerningsmannen av matforgiftning.


Disse smittsomme organismer kan forderve mat når som helst fra den voksende, høsting, foredling og transport av mat til feil håndtering, lagring eller tilberedning av mat når du får den hjem. Det å få - dager ødelagt, pga mageproblemer, på en kortere ferietur, er ikke så hyggelig. De som har vært igjennom en skikkelig matforgiftning eller to, vet hva jeg snakker om. Egenbehandling og gode råd ved diaréDet er viktig å. Det er ikke så mye en kan gjøre utover å la det gå sin gang. Det er smittsomt , men varer ikke så lenge - Derfor uttrykket omgangssyke Et fremmed virus som slår seg ned i tarmen vil først gi symptomer etter 1-døgn.


Folketrygden dekker utgifter til legehjelp ved undersøkelse, behandling og kontroll av allmennfarlige smittsomme sykdommer. Det betyr at dersom du får påvist EHEC, eller noen rundt deg har fått påvist bakterien og du bør testes, skal du ikke betale egenandel når du går til legen. Kan blant annet skyldes stafylokokker, E. EHEC), Clostridium perfringens eller Bacillus cereus.


Flere som har spist samme mat, blir syke. Se også soppforgiftning og blåskjellforgiftning. Forfatterne gir en oversikt over smittsomme sykdommer som overføres gjennom mat og vann. Noen bakterier (spesielt gule stafylokokker) danner giftstoffer som virker kraftig irriterende i magetarmkanalen.


Giftstoffene virker raskt (få timer) etter inntak. På nettsidene til MSIS eller Folkehelseinstituttet, kan du finne oversikt over sykdomsutbrudd som skyldes mat og drikke, og antall utbrudd vi har hatt i Norge de siste årene. Her finner du informasjon om varsling og oppklaring av utbrudd. Utbrudd - varsling og oppklaring. Hvem som skal varsles og hvem som har hvilket ansvar.


For å unngå smitte av omgangssyken er det viktig med god håndhygiene. Hvis du allerede er smittet har vi flere gode råd som kan hjelpe deg. En smittet person er mest smittsom mens han eller hun har symptomer med oppkast og diaré, men man kan også være smitteførende etter opphør av symptomer.


Personer i alle aldersgrupper kan bli rammet av norovirus. Etter timer skiller de fleste ut lite smittestoff.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg