onsdag 14. august 2019

Danske navn

North er en liten jente, så kanskje er Nohr det danske alternativet for gutter? Stilig, enkelt og kort. Noe for babyen i magen din? Disse navnene er på full fart inn her hjemme også. Det at skifte fornavn er mest udbredt øst for Storebælt.


Naja er et grønlandsk navn som betyr lillesøster, og Vigga er jentevariant av Viggo.

De andre kjenner vi igjen i bruk i Norge også. Populære danske navne. Som det multikulturelle samfund Danmark er en del af, er det ikke kun danske navne, som forældre i Danmark vælger, når familiens lille ny skal have sit navn. Der er også en stor påvirkning fra f. TV, og endelig foretrækker nogle forældre, at et navn er internationalt og kan udtales i det meste af verden.


I denne listen er kun navn med dansk opprinnelse inkludert, det vil si navn som er dannet etter norrøn tid. Se også: Liste over kvinnenavn med norrøn opprinnelse. Liste over Danmarks dronninger er en liste over Danmarks dronninger fra 800-tallet og frem til vår tid.


Av listen fremgår det også hvem som var deres foreldre og hvilken konge de var gift med.

Send oss en melding i mobil-, nett- eller brettbank om du har endret navnet ditt. Da kan vi hjelpe deg med å oppdatere til nytt navn på kortene dine. Dette er en liste over populære navn. Danske Bank er under tilsyn av det danske Finanstilsyn og av det norske Finanstilsynet.


Men etter det begynner galskapen: Halvtreds, firs og det som verre er. Men faktum er at det ikke er så ille, og det er faktisk bittelitt logisk også. Husk nå at det danske tallsystemet bygger på snes, som er tallet 20. Tress betyr 6 og fremkommer ved å gange med tre, altså. På denne side har vi sammen med navnesnaks brugere (på vores gamle Navnesnak.dk side), samlet alle de gode gamle danske navne.


Er der et navn vi har glemt, som du synes der skal med på listen? Da var mange ord som ligner på navnene lite kjent. Eksempler på slike navn er Analius, Blostrup, Dille, Drua og Gammel, sier Utne.


Kongerækken, forstået som den danske kongerække, er en liste over Danmarks regenter gennem tiderne. Egentlig burde kongerækken nok begynde engang i det 7. Danmarks konger gennem tiden ikke kendes med sikkerhe kan en ubetinget korrekt kongerække ikke uden videre opstilles. Næsten alle navne er helgennavne og findes for næsten alle årets 3dage. Hva skal babyen hete?


Her finner du massevis av gode navnetips. Skal det være et populært navn , sjeldent, vekke minner fra barndommen, være gammelt.

Selv om det er mange navn vi kjenner igjen i listene, er det litt overraskende at mange av de danske toppnavnene nesten ikke brukes i Norge i det hele tatt, sier navneforsker Ivar Utne ved. Maximillian er for eksempel et navn som var på topp i Tyskland i flere år før vi nordmenn fikk øynene opp for det. Leon, Lukas og Elias er typiske navn i Tyskland som også slår an hos oss.


Tysk og norsk har mange fellestrekk, derfor passer mange navn på begge språk, sier navneforskeren. Søgning på “ navn ” i Den Danske Ordbog. Find betydning, stavning, synonymer og meget mere i moderne dansk. Når ein danske begynner å rekna, får andre nordbuar vanskar med å hengja med.


Men det er berre fem ord som er årsaka til det: halvtreds, tres, halvfjerds, firs og halvfems. Dei kan verka uforståelege, men det finst ei logisk forklaring. Det danske systemet byggjer på tjuetal, og tjue på dansk heiter snes i eintal og snese i fleirtal.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg