mandag 5. august 2019

Hvordan smitter omgangssyke

Norsk teknologi fjerner norovirus fra rom og utstyr. Hvor lenge det går fra man er smittet til man blir syk (inkubasjonstid) avhenger av hvilket virus man er smittet av. Hvordan smitter omgangssyke ? Tilstanden skyldes en virusinfeksjon i tarmen, og det er flere ulike virus som kan forårsake dette.


HVORDAN UNNGÅ SMITTE AV OMGANGSSYKE ? Dette er et virus som tidligere ble kalt Norwalkvirus og som forårsaker magetarminfeksjon. Viruset er svært smittsomt fordi det er uhyre motstandsdyktig mot rengjøring ved hjelp av klor, alkohol, oppvarming til grader og andre former for rengjøring. SVAR: Hei gutt 1 Nei, det stemmer at omgangssyke er smittsomt før symptomer, men det er også veldig smittsomt så lenge man har oppkast.


For å forebygge smitte er det viktig å vite hvordan sykdommen smitter : Fra person til person, særlig via uvaskede hender. Via kontakt med forurensede overflater, som dørhåndtak, vannkraner på vasker og lignende. Sykdommen varer normalt fra noen få dager til en ukes ti og den smitter lett. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Virus og bakterier spres stort sett på samme måte.


En smittebærer kan spre smitte via dråper – ved å hoste eller nyse ut i luften – ved direkte kontakt med andre, eller ved å røre ved gjenstander og etterlate smittestoffer på dem. Noen infeksjonsstoffer sprer seg fra dyr eller dyreprodukter, for eksempel via kjøtt eller egg. Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker. Smitteoverføring skjer ved hosting, nysing og direkte kontakt med syke mennesker.


Smittefaren er derfor størst dersom den syke hoster eller nyser rett på en annen person. Den syke kan også få viruset på hendene. Men med denne kunnskapen om virusene og hvordan de smitter , kan du redusere risikoen for å bli smittet.


Symptomene kommer raskt etter at man har blitt smittet. Vanlige symptomer på omgangssyke. Oppkast og diaré pågår i omtrent 1-dager. I tette miljøer som i barnehager og på sykehus sprer sykdommen seg raskt til mange, både pasienter og personale. Forkjølelsesvirus kan spres både ved direkte kontakt, for eksempel ved å håndhilse med en smittet person, og indirekte kontakt ved å ta på noe som allerede er blitt tatt på av en syk person som hadde virus på hendene.


Jeg har fått omgangssyke. Har bare jobbet uker i ny jobb. Omgangssyke smitter lett, derav navnet. Men jeg kan jo ikke gå til legen slik jeg er nå? Sist kom jeg en dag etter jeg ble syk og da var legen veldig streng med å tilbakedatere.


Kvalme og omgangssyke - kjerringråd. Vi har fått inn et råd mot kvalme og omgangssyke. Det går som følger: Dersom du har omgangssyke , eller er syk på noen som helst måte, er søvn og hvile den beste medisin. Sørg for å ligge med hodet høyt, støttet behagelig opp så nakken får være så rett som mulig.


Mat er sjelden det som frister mest når du har omgangssyke , og heldigvis kan kroppen klare seg i ukevis kun på væske. Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig, tørr mat, som kjeks.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg