mandag 2. september 2019

Dikt med rim

Barn elsker regler, dikt og vers som rimer. Kos dere i lag med regler, rim og vers dere finner her! Rim og rytme gjør oss glade. Det gir oss en helt egen glede å høre og bruke rytmer og rimord. I barnevers er rim og rytme ofte viktigere enn at alle orda gir mening.


Men det er ikke bare i dikt at rytmen er viktig.

Disse diktene om onsdagene poster jeg i god tid i forveien. Jeg postet dem alle sammen i rekkefølge en onsdag i februar, og ved å se på klokkeslettene for de forskjellige månedene, vil den som skulle være interessert i det, se hvor lang tid det har tatt å skrive dem inn med kommentarer, og finne på noen tags, sette rett dato og laste dem opp. Jeg kan derfor ikke vite noe om mottagelsen. Dette kan oppnås ved å gi hver linje en form for rytme som følger et overordnet rytme-mønster og ved å bruke ulike former for rim.


Fuglen den er bankers, men hvilken gule lue? Med øynene fulle av tårer står jeg her og tenker på deg jeg skulle ønske du var her nå og kunne kutte denne løken for meg. Henger opp noen røde bla visner litt på alle strå, maler verden gul og grå.


HUTTETU Huttetu så kaldt det er, det er skjerf- og vottevær.

Rim i busk og rim i trær, rim i denne sangen her. Fisken skal vi steke. Hva skal vi bestille?


I noen dikt er vil allitteraterasjon og assonans være en sentral del av rimmønsteret i diktet. Fullrim eller helrim er den typen man vanligvis forbinder med dikt med rim og fast rytme. Et fullrim innebærer lydlikhet mellom to (eller flere) ord fra og med vokal og etterfølgende trykksvake stavelser.


Dersom De finner dikt som De liker eller annen nyttig informasjon på Internett så bør De skrive ut en kopi eller lagre nettsiden lokalt. Les og nyt dikt på Internett mens De kan! Rim gjør slik at diktet virker flott og lyrisk, og at det blir enklere å huske diktet. Det finnes to overordnede typer rim , bokstavrim og enderim (stavelsesrim).


Er det rim i diktet ditt? Hvilken virkning har rimene i ditt dikt ? Under rim i dikt kommer vi inn på bokstavrim og enderim (stavelsesrim). Vi lager dikt med enderim, bokstavrim og uten rim. Formålet er ofte å leke med språket. Denne ressursen viser hvordan vi kan skrive dikt med inspirasjon fra fargelapper fra farvehandelen.


Ved å gi elevene nye og spennede or øker vi deres bevissthet rundt ordvalg og ordvalgets virkning på stemningen i diktet. I hele kveld har jeg sagt vi var fire, så nå må jeg nesten flire.

Veien kan ofte virke veldig lang, og tunnelen i enden usannsynlig trang, men selv om det kanskje føles slik nå, vil veien med litt hjelp en annen retning få. Rimordbok (nødrimordbok) - søk etter ord som rimer på. Her i rimordboka kan du lage rim selv om du ikke er så flink med ord.


Ei rimordbok kan være god å ha hvis du f. Dikt om livet – av 20. BUKKENE BRUSE VAR LEI AV OG TRIPPE! Bukkene Bruse var lei av og trippe og trampe på broen: Å la oss få slippe! Tre for kua som fulgte med.


Fem for hesten den store, arge. Fire for oksen som sinna ble. Seks for grisen med rosa farge. Sju for katten som kjevlet deigen. Ni for sauen som vasket ruta. Ti for hanen som styrte skuta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg