onsdag 11. september 2019

Hva kan gravide spise

Hvis du legger mye på deg i svangerskapet, så kan det medføre helserisiko for både deg og babyen, særlig dersom du var overvektig eller svært overvektig før graviditeten. Det kan derfor være klokt å begrense vektøkningen, avhengig av hvor mye du legger på deg. Samtidig bør du ikke slanke deg når du er gravid. I enkelte deler av landet kan blant annet reinkjøtt fremdeles inneholde forurensning etter Tsjernobylulykken, og vil dermed inneholde noe radioaktivitet.


Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.

Gravide bør ikke få i seg mer enn 40. Hva gjør jeg dersom jeg har spist en matvare jeg er usikker på? Hvilke oster kan gravide , eldre og personer med nedsatt imunforsvar spise ? Hvordan kan jeg vite om en ost er pasteurisert eller ikke? Hvilke meieriprodukter bør jeg som gravid spise ? Kan gravide spise rå egg?


Dette er fordi slike produkter kan inneholde bakterien Listeria.

Upasteuriserte oster som er varmebehandlet godt, for eksempel på pizza og gratenger, er trygge å spise for gravide. Gjennom varmebehandling over ºC i mer enn sekunder vil Listeriabakterien dø. Du kan derfor fint spise alle ostetyper som du vet har vært varmebehandlet godt. Mange gravide kan få desperat, uforklarlig lyst på visse matvarer. Alt fra iskrem og sjokolade til sitron og sur agurk.


Men før du kaster hemningene og fråtser vilt, er det lurt å sjekke om det er ufarlig å innta favorittretten i store mengder. Lakris i store mengder har vært mistenkt for å. Bare vær sikker på at sushien kommer fra et sted som er rent og ordentlig. Om du skal lage sushi selv, kan du sjekke Slik lagar du sushi som er trygg å ete fra Mattilsynet. Helsekort for gravide er et journaldokument for å sikre forsvarlig behandling, og understøttes av Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen. Det er miljøgifter over tid som har betydning.


Her er en oversikt over hva du kan spise og ikke bør spise : Skalldyr: Det viktigste er god varmebehandling. Som gravid kan du spise nesten alt av skalldyr, som reker, blåskjell, hummer, kreps og scampi. Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv.


Når du er gravid er det ekstra viktig at du spiser sunt og variert slik at du får i deg alle næringsstoffene du og barnet trenger.

Du kan spise de aller fleste matvarer, men enkelte råvarer må du unngå eller være forsiktig med. Hva skal du spise når du er gravid ? Man anbefaler vanligvis en variert, sunn kost. Du skal spise tilstrekkelig fra alle disse matvaregruppene hver eneste dag. Kontakt med avføringen hos disse dyrene kan overføre smitte, og det samme kan skje om du klapper det.


Avføring i jordsmonnet kan komme over på frukt og grønnsaker – derfor skal disse vaskes før du spiser dem. Spiser du rått kjøtt fra et dyr smittet av parasitten, kan du også bli smittet. Men må man egentlig gi opp favorittmaten? Hopp til hovedinnhold. De konkluderer derfor med at gravide trygt kan spise sushi.


Maten du ikke skal spise når du er gravid. Norske helsemyndigheter sier gravide ikke bør spise dette, på grunn av bakterieinnhold. Frukt og grønnsaker er veldig bra for gravide , så lenge det vaskes godt først.


Mange lurer på om jordbær er trygt å spise. Svaret er ja, jordbær kan gjerne nytes gjennom hele svangerskapet. Det finnes mange råd og myter til hva man kan spise når man er gravid. Men rådene fra velmenende bestemødre eller diskusjonsforum på nett kan fort skape forvirring. Hvis ikke blir frykten for å spise spekemat så stor at du glemmer at du har spist frossenpizza til middag tre ganger denne uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.


Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg