mandag 30. september 2019

Steketid grovbrød

Er ute etter gode tips ang. Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg.


Av denne oppskriften får du enten små eller store brød. Varm væsken og oljen opp til ºC (fingervarmt). Rør ut gjæren i litt av væsken og ha alt over i en bakebolle.


Tilsett salt, sirup og mel, og arbeid sammen til en glatt og smidig deig. Du har også et stort varmetap når du lukker opp og igjen ovnsdøra som gjør det vanskelig å beregne en nøyaktig steketid. Denne grunndeigen består av hvetemel blandet med grovt mel, kanskje hele kjerner av korn, og eventuelt frø. Den inneholder også salt, fett og gjær.


Eksempler på bakst er grovbrød , grove rundstykker, havrebrø rugbrød etc. I forbindelse med Prosjekt Grovbrød har flere av dere sendt meg spennende oppskrifter. Denne oppskriften kommer fra Sissel, som i tillegg til å bake dette brødet til familien sin, også baker og serverer det til gjester på Renndølsetra i Innerdalen. Et brød bakt med siktet mel henger ofte bedre sammen enn et brød bakt med grovere sammalt mel.


Likevel er det grovt brød vi bør velge i hverdagen, og det kan derfor være lurt å ta med seg noen baketips neste gang du skal prøve å bake et godt grovbrød hjemme. Det blir brød i 2L form. Målet med prosjektet var å finne oppskrift på det ultimate grovbrødet, som både er godt på smak, sunt og enkelt å lage.


Jeg har siden den gang bakt store mengder med grovbrød. Gå for en sunn start på året. Møllerens Mirakelmel, FIBRA Fullkornshvetemel, FIBRA Fullkornsspelt og 4-korn blanding bidrar til både smakfull og sunn bakst. Sier tydelig ifra når tiden er over.


Digital timer med store og tydelig tall. Kaldheving er en langsom prosess - brukes stort sett ifm at man lager deigen lenge før man skal steke brødene - og tar dem ut av kjøleskapet for å heve dem ferdig før de skal stekes. Grove brød bør steke over lang tid - det er det samme som med mye annen matlaging lav temperatur og lang steketid. Brød i langpanne betyr å bake fire grovbrød samtidig.


Putt langpannebrødene av grov rug og hvete i frysen, så får du alltid fersk brød til hverdagen. Dette danske rugbrødet er bakt med surdeig og gjær, men du kan også få et godt resultat om du bruker bare gjær i denne oppskriften. Har du kjøkkenmaskin, er det raskt og lett å lage dette brødet.


Gode grove rundstykker. Bland det grove melet med saltet og mesteparten av. Ha i fingervart vann og ha det hele i en bakebolle hvor gjæren er smuldret opp. Men selv med all for lang steketid ble brødet så godt at det blir en neste gang.


Steketid grovbrød

Muligens med sirup i stedet for honning. Skal jeg være sikker på å få en gjærbakstoppskrift som funker, da leter jeg hos deg ? Takk for alle gode oppskrifter. Designer og blogger Maria Skappel har oppskriften på verdens enkleste og beste brød. Dette brødet trenger nemlig ingen elting.


Brødet er sunt, godt og veldig enkelt. Selve bakingen tar kun fem minutter. Her er det bare å røre alt sammen! Så lenge forholdet mellom vått og tørt stemmer, kan du omtrent ha oppi hva som helst, sier.


Smuler noe når vi skjærer. Sammen med Remas grovbrød , er dette teststens mest deigete. Testpanelet synes det har noe smak å by på, men at det fremstår nesten som rått.


Roastbiff er en kjent favoritt på koldtbordet, der den servers oppskåret sammen med remulade, sylteagurk, potetsalat og sprø løk. Jeg varierer innholdet etter hva jeg har i skapet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg