onsdag 12. juli 2017

Bronkitt baby

Bronkitt er plagsomt, men hos de aller fleste går sykdommen over av seg selv. Antibiotikabehandling hjelper ikke på plagene ved bronkitt og gjør ikke barnet fortere friskt. I tillegg kan antibiotika gi ekstra plager for det syke barnet, for eksempel diaré og oppkast. Lege Odd-Magne Fjeldstad jobber med rehabilitering av lungesyke på LHL-klinikkenes avdeling på Glittre, og har også flere års erfaring som svarlege hos Lommelegen på internett. Akutt bronkitt er vanligvis forårsaket av virus, men kan i sjeldne tilfeller også skyldes bakterier.


Gi din baby et slimløsende som har blitt godkjent av barnelegen for å løsne og behandle brystet lunger. Administrere spedbarn paracetamol eller ibuprofen å redusere og stoppe feber og lette sår hals smerter. Unngå bruk av medisiner som inneholder acetylsalisylsyre å behandle barn med bronkitt.


Hun har hatt feber i tre dager på mellom og 39. Kaster opp ved forsøk på mat. Har en stygg hoste. Kan hun ha fått det igjen?


Det kommer ofte sammen me eller rett etter, forkjølelse eller influensa, men man kan også få det alene. En infeksjon kan bre seg fra de øvre luftveiene ned til luftrørsgrenene, bronkiene. Særlig i de første leveår er det en spesiell virusinfeksjon, RS-virus, som gir et astmalignende bilde med anstrengt, pesende utpust. Noen barn kan bli så tungpustede at de må legges inn på sykehus.


Da minstemann var kun måneder, hadde han tre sykehusopphold bak seg pga bronkiolitt (= bronkitt hos spedbarn). Et par uker etter siste innleggelse var vi hos lege siden det ikke sluttet å pipe og surkle i brystet hans, og han fikk da diagnosen barneastma på bakgrunn av sykdomshistorien hans. Dersom bronkitten er kronisk, vil hosten vare lengre.


Kronisk bronkitt defineres ifølge Høye som hoste med slim som varer mer enn tre måneder hvert år i to påfølgende år. Dette er en sykdom som hører inn under samlebetegnelsen KOLS, og i motsetning til akutt bronkitt er ikke kronisk bronkitt en infeksjonssykdom, sier han. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse.


Les mer hos Apotek 1. Gratis frakt fra 6kr. Search For The Baby. Regler og metoder for straff. Utdannelse og trening baby. Hvordan velge et navn for en nyfødt.


Vanlig bronkitt er som lungebetennelse, selve tilstanden smitter ikke, men. Hvor lenge er man smittsom når man har bronkitt. Er bronkitt og betennelsestilstander i lungene generelt. Bronkiolitt er en infeksjon i luftveiene hos babyer og små barn.


Infeksjonen kjennetegnes av at barna blir tunge i pusten og luftveiene trangere. Det er nesten alltid en virusinfeksjon og en del av en samtidig forkjølelse. Barnet får dyp og våt hoste, og kan noen ganger få lett puste-besvær. De aller fleste med bronkitt trenger ingen behandling, og hostesaft har ikke effekt.


Gi barnet rikelig med drikke – bare litt om gangen, men ofte. Gi eventuelt febernedsettende etter behov. Både bronkitt og bronkiolitt går oftest over i løpet av en ukes tid. Når bør jeg kontakte lege? Hvis et barn under ett år hoster pipende og puster anstrengt, kontakt lege med en gang.


Hvis du ser blåfarging av huden, ring 1-1-straks. Ofte en forutgående øvre luftveisinfeksjon. Generelle sykdomstegn som irritabilitet og redusert fødeinntak.


I tillegg hoste, moderat eller ingen feber (vanligvis under 3°C), respirasjonsbesvær med rask og overflatisk pust, ekspiratorisk stridor, piping i brystet, inndragninger (jugulære, subcostale og interkostale) og eventuelt cyanose (særlig perioralt). Bronkitt går nesten alltid over av seg selv uten at man gjør noe som helst, men tiltakene over lindrer og kan forkorte plagene noe. Det man imidlertid kan ha i bakhodet er at bronkitt , akkurat som vanlig forkjølelse, bihulebetennelse og influensa kan utvikle seg til lugebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg