onsdag 12. juli 2017

Kikhoste vaksine

Kikhoste vaksine

Acellulær kikhostevaksine kan brukes i alle aldre. Gjennomgått kikhoste er ikke kontraindikasjon mot vaksinen og øker ikke risikoen for vaksinebivirkninger. Vaksine mot kikhoste inngår i barnevaksinasjonsprogrammet fra måneders alder.


Det er økende forekomst av kikhoste blant ungdom og voksne. Kikhoste forårsakes av bakterien bordetella pertussis. Vaksinens effekt avtar med årene, og derfor har man sett økt forekomst av kikhoste hos voksne i de senere år.


Kikhostebakteriene spres i luftveiene og lager giftstoffer som angriper slimhinnene og kroppens forsvarsmekanismer. Typiske symptomer ved denne sykdommen er hoste i 2-måneder. De siste årene har det vært flere utbrudd av kikhoste i Norge. Dersom du tror du eller noen i nær familie har fått kikhoste. Som de fleste andre nordmenn ble Monica vaksinert mot kikhoste i barndommen, men ble syk fordi hun ikke hadde fylt på vaksinen siden.


Dosering Primærvaksinasjon: doser (intervall ≥uker) eller doser (intervall ≥uker) gis iht. Alle vaksinasjonsskjema, inkl. EPI) fra WHO ved og ukers alder, kan brukes uavhengig om dose hepatitt B- vaksine er gitt ved fødselen. Nå brukes kombinert seksvalent vaksine (DTP-IPV-Hib-HepB) til spedbarnsvaksinasjon.


Målet med vaksinasjon er ikke å utrydde kikhoste , men å unngå eller mildne sykdommen, spesielt hos barn under år. Hos uvaksinerte varer sykdommen i 6-uker eller lengre. Symptomer Den smitter ved dråpesmitte (hoste). Spedbarn er mottagelige for kikhoste fra fødselen.


De kan trenge sykehusbehandling. Også hos dem kan kikhoste forårsake ørebetennelse, bronkitt som kan vare i lang ti lungebetennelse, kramper, hjerneskade og i verste fall død. Revaksinering mot kikhoste anbefales. Det anbefales oppfriskning av vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt hvert 10.


Anbefalingen gjelder for alle voksne, også personer som ikke har tenkt seg på utenlandsreise. Les gjerne mer om sykdommene og vaksiner på fhi. Oversikt over vaksinasjonsstatus.


Beskytter mot poliomyelitt, difteri, stivkrampe og kikhoste i ti år. Denne er anbefalt for voksne å ta hvert tiende år uansett om du kun oppholder deg i Norge. Hvis man følger vaksineprogrammet i Norge så vil man være beskyttet til og med år.


Dette inkluderer vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio for alle hvert 10. Immunogenisiteten av Boostrix (difteri-, tetanus - og kikhostekomponent av Boostrix Polio) gitt år etter 1. Den inngår i barnevaksinasjonsprogrammet og gis ved mn mnd og mnd alder sammen med vaksine mot pneumokokksykdom (PKV). Difteri (forkortet D) er en nese-halsinfeksjon som skyldes difteribakterier. Sykdomsomtaler Difteri.


Kikhoste vaksine

Ved vaksinasjon av barn eldre enn år er det kun behov for en dose. Hib- vaksine er ikke nødvendig for barn som har fulgt barnevaksinasjonsprogrammet, bortsett fra stamcelletransplanterte og de som har gjennomgått behandling for kreft. Skolen har fått melding om et tilfelle av kikhoste på 10. Denne eleven har fått behandling og er frisk nå.


Vi sender ut denne informasjonen i samarbeid med smittevern og helsesykepleier på bakgrunn av at mange elevene bodde tett sammen på foreldreturen til Evje. Dersom din ungdom blir syk med symptomer som feber, rennende nese og hoste, bør dere ta kontakt med fastlege for å få. Vaksinen gir over beskyttelse mot klassisk kikhoste.


Selv om den ikke hindrer sykdom hos alle, vil den oftest mildne og avkorte forløpet og redusere forekomsten av komplikasjoner. Lækjaren vil òg vurdera om andre born i nærmiljøet kan smittast. Viss smitteutsette born ikkje er fullt vaksinerte mot kikhoste , kan det vera aktuelt med ein ny vaksinedose. Smitteutsette spedbarn får som regel førebyggjande behandling med erytromycin.


Barnevaksinasjonsprogrammet inneheld vaksine mot kikhoste. Vaksine Hensikten med vaksinasjon er å oppnå beskyttelse mot sykdom uten den risikoen det er å gjennomgå selve sykdommen. Vaksinasjon- og smittevernkontoret har hovedansvar for kommunens smittevernarbeid og tuberkulosekontroll.


Myggsykdommer: Det er ikke høyrisiko for malaria på Bali, men i andre deler av Indonesia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg